Beschrijving
Land: Italië
Regio: Friuli Venezia Giulia
Druivenras(sen): Pinot Noir
Over de wijn:
De wijnen van Russolo kenmerken zich door een rijpheid en verteerbaarheid die wereldwijd worden gewaardeerd, mede door de diversiteit in druiven en smaak. Rino Russolo maakt wijnen ten noordoosten van Venetië in de vlakte van Friuli, die Grave wordt genoemd. Rino is de vierde generatie wijnmaker van de familie, die eind 19e eeuw begon met wijn maken in de Pordenone regio. Tegenwoordig bevindt de cantina zich in San Quirino, midden tussen de cru wijngaarden van Ronco Calaj. De wijngaarden worden aan de noordkant beschut door de uitlopers van de Alpen, terwijl aan de zuidkant de Adriatische zee zorg draagt voor voldoende vocht en een frisse zeebries, vooral in de middag. In deze regio spelen veel wijnmakers op ‘zeker’: ze plukken voor de weersomslag. Bij Russolo worden gelukkig alleen echt rijpe druiven geplukt, zodat de bitters in de wijn binnen de perken blijven en de aromatische expressie veel groter is. De wijnen zijn zeer gewild (tegenwoordig ook in Italië zelf, ondersteund door hoge waarderingen in de Gambero Rosso), zodat maar een beperkte hoeveelheid naar Nederland komt.
De wijn heeft een heldere, robijnrode kleur. De neus is expressief en delicaat, men ruikt rood fruit, zwarte bessen, rozenblaadjes en een rokerige geur. De aanzet is rond, de smaak is (zeker voor een Pinot Nero) krachtig en vol, met zachte tannines en een prachtige zoet/zuur balans en mooie houtintegratie. De wijn heeft 12 maanden gerijpt in barriques van Frans en Amerikaans eikenhout.
Wijn & Spijs:
Heerlijk om zo te drinken. Of bij de borrel met een toastje en nootjes. Bij het eten is het een goede combinatie met kip, kalkoen en paté, maar ook een stoofschotel combineert goed. Een pizza of pasta met niet al te heftige smaken is natuurlijk ook heerlijk.